http://viagraachat.org/ mon site 01/27

Tibidabo Funicular Station


The lower station of the Tibidabo funicular was built in 1888, designed as a train station, from down below the mountain, transporting people to the park but also to the inhabitants’ homes. The building is a typical train station: with a lower area, where the entrance is located, and an apartment in the first floor for the station keeper lived. On the top of the volume, a gable roof protects the train and the platforms, as if it was the “house of the train.” Obviously, the position of the building is in a slope, due to the funicular characteristics. Over the years, the building has been modified, with little auxiliary constructions added alongside. The proposal suggests that this hall-building should be a premonition of what happens up above in the park, where people meet fantasy.
Our intervention is based in cleaning the building of the addings and wants to achieve a free and diaphanous space inside. Inner spaces are recovered as they were in the past, making tile and metallic ceilings visible. The cast iron pillars and the original pavement are restored. Some pieces are added, looking like flowers on the ground. White blankets occupy the hall area, working as screens for projections of the park activities. While waiting for the train, the audience would be able to enjoy these projections on plasterboard-and-wood-made blankets.

01/27 - Tibidabo Funicular Station