01/06

Calella Therapeutic Community


Windows, floating rooms into natural light while playfully embracing the friendly interior are the major theme throughout this therapeutic center. Clear lines, concrete floors, wooden roofs mixed with brick stone, and little details such as a table installed upside down under the ceiling itself, work as ironic yet playful and charming comment questioning even perspectives of the supposedly sane in the Therapeutic Center. Defined by clear lines, stones and wood, the re-used second hand elements such as old movie chairs converted into waiting room furniture or Mediterranean ceramics interrupting the clean design of concrete floors with mandala-like patterns create a light and inartificial environment. The transparency induced by the windows also continued in the milk glass walls of doctor’s offices, transmits the sensation of normality and modern domestic coziness for both doctors and patients. The reconstruction of the therapeutic community combined the old, the new, the seemingly unnecesary and opened up new lightful spaces to be inhabited. The mix of old material, the industrial yet cosy and almost vintage environment create for both patients and visitors a welcoming and embracing environment.

01/06 - Calella Therapeutic Community